خانه > پایگاه دانش > چرا قدردانی مهم است؟
چرا قدردانی مهم است؟

چرا قدردانی مهم است؟

هنگامی که کسی از شما قدردانی می‌کند چه حسی درون شما شکل می‌گیرد؟ چرا سپاس‌گزار بودن در روابط شخصی بسیار موثر است؟

قدردانی، یعنی سپاسگزار بودن برای همه رویدادهایی که برایمان رخ می‌دهد. به بیانی دیگر حسِ تشکر در پاسخ به یک هدیه است. قدردانی از آنچه خداوند به ما عطا کرده و سپاسگزاری از کسانی که ما را دوست دارند صفت والایی است که می تواند جامعه و مردم یک ملت را در کنار هم نگه دارد. همچنین نقطه مقابل آن، یعنی ناسپاسی انسانیت را نابود میکند.

قدردانی یکی از مهم‌ترین توانمندی‌های منشی است و ما قصد داریم در این مقاله شیوه‌های تمرین و افزایش تکنیک‌های آن را در زندگی برای شما شرح دهیم.

ابراز قدردانی به دیگران باعث ایجاد حس قدرت، غرور، شور و شعف در انسان می‌شود. سپاسگزاری دوپامین و سروتونین را در مغز افزایش می‌دهد و احساس رضایت را ایجاد می‌کند.

چگونه موضوعات قابل قدردانی را پیدا کنیم؟

شما می‌توانید بر روی همه مهارت‌هایی که دارید و می‌دانید در آن خوب هستید تمرکز کنید. برای مثال بر روی محل زندگی‌تان، اهدافی که نتیجه آن را دریافت کرده‌اید، مزیت‌ها و فرصت‌های در حال حاضر، حضور افراد مهم و ارزشمند، تاثیر آن‌ها بر زندگیتان و

 

چگونه اقدام به قدردانی کنیم؟

سپاسگزاری به‌صورت متفاوت و در شرایط مختلف انجام می‌شود. یک توصیه بسیار مهم برای تازه نگه‌داشتن تکنیک های قدردانی، تغییر دادن و تکرار نکردن بیش از حد آن‌ها است. 

شما می‌‌توانید بعد از رخدادهای خاص در زندگی خداوند را شکر کنید و یا می‌توانید یک هفته در روزتان را برای این کار قرار دهید، همچنین می‌توانید حوزه های قدردانی خود را انتخاب یا تغییر دهید.

به‌طور کل این شیوه‌ها و تکنیک‌ها باعث می‌شوند ابراز قدردان بودن کاری لذت‌بخش و معنادار باقی‌ بماند و شادمانی شما افزایش پیدا کند. همچنین روی یک وضعیت ثابت قرار نگیرد.

تاثیر بیان آن در نیک‌زیستی انسان

قدردان بودن باعث افزایش شادمانی و کاهش افسردگی می‌شود و اثر آن تا یک ماه بعد نیز باقی می‌ماند. شما می‌توانید برنامه‌ریزی کنید که این کار را به‌صورت منظم انجام دهید یا شاید دوست داشته باشید آن را با روزگارِ قدردانی یا سایر تکنیک‌های معرفی شده ترکیب کنید. شما حتی می‌توانید نامه تشکر برای کسی بنویسید و آن را تحویل ندهید. زیرا همین کار نیز باعث افزایش شادمانی می‌گردد.

8 راهی که نشان می‌دهد قدردانی باعث افزایش شادمانی می‌گردد:

  • تفکر قدرشناسانه باعث می‌شود طعم لذت تجربیات مثبت زندگی را بچشیم.
  • بیان آن باعث تحکیم و تقویت ارزش به خود و عزت‌نفس می‌شود.
  • به انسان کمک می‌کند تا با استرس، شوک و آسیب کنار بیاید.
  • انگیزاننده و ترغیب‎‌کننده رفتارهای اخلاقی است.
  • کمک می‌کند که پیوندهای اجتماعی ایجاد شود، روابط کنونی تقویت شود و روابط جدید پرورش پیدا کنند.
  • مانع از مقایسه حسادت‌انگیز خود با دیگران می‌شود.
  • تمرین قدردان بودن با هیجانات منفی ناسازگار و مغایر است؛ در واقع ممکن است موجب کاستن و جلوگیری از احساساتی مانند خشم، تلخی، رنجش و طمع شود.
  • به ما کمک می‌کند تا اثر «سازگاری با لذت» خنثی شود.

تکنیک و مهارت‌های تقویت توانمندی منشی قدردانی

  • روزنگار قدردانی

زمانی از روز را انتخاب کنید که در آن می‌توانید برای دقایقی در سکوت و تنهایی فکر و تامل کنید. این زمان می‌تواند هر وقتی باشد، صبح اول وقت، زمان نهار یا در حین رفت و آمد روزانه بین منزل تا کار یا حتی قبل از خواب.

  • ثبت موهبت‌های روزانه-از تجربیات یا موارد مثبت

شما می‌توانید روزانه مواردی که بابت داشتن آن‌ها شاکر و سپاسگزار هستید را ثبت کنید. احتمالا متوجه می‌شوید بسیاری از آن‌هایی که یادداشت کرده‌اید موهبت های خوب و ارزشمند شما هستند.

با این تمرین، متوجه داشته های ارزشمند روزمره می‌شوید و این کار مطمئناً در شما باعث ایجاد شادمانی می‌شود.

  • ثبت موهبت‌های روزانه-از تجربیات یا موارد منفی

یکی از راه‌های دیگر این است که خود را به چالش بکشید تا دوباره به شرایط و موقعیت منفی که داشتید فکر کنید. همه ما این شرایط را تجربه کردیم که در یک موقعیت منفی منفعتی هرچقدر کوچک را حس کردیم که باعث اتفاقات و تجربیات مثبت در زندگی ما شده‌است.

  • اتفاقات خوب را شکار کن

قدردانی ناشی از نگرش یا اعتقاد توجه به خوبی و توجه به چیزهایی است که در جهان دریافت می‌کنید. یکی از کارهایی که می‌توانید انجام دهید تمرین است. در این تمرین دنیای اطراف خود را اسکن کنید و تمامی اتفاقات کوچک و بزرگ مثبت را بررسی کنید.

  • اندیشیدن به قدردانی

اندیشیدن به موضوعات مختلف با هدف شکرگزار بودن باعث می‌شود افراد درباره یکی از موضوعات خود تامل کنند. درباره این فکر کنند که چرا قدردان هستند و اینکه زندگی‌شان چگونه غنی شده است.

تکنیک بسیار خوب این است که یک زمان ثابت انتخاب کنید و هر بار فقط درباره یکی از موضوعات قدردانی خود تامل کرده و به این فکر کنید چرا قدردان هستید. تکنیک خوب بعدی این است که موضوعی بدیهی که معمولا بابتش قدردان نیستید را انتخاب کنید و از زوایای مثبت و قدرشناسانه به آن بنگرید تا نگرش شما تغییر کند.

  • ابراز مستقیم قدردانی

ابراز قدردان بودن به‌صورت مستقیم می‌تواند به‌طور خاصی بسیار موثر باشد. بنابراین اگر کسی هست که شما به او یک سپاس‌گزاری بدهکار هستید می‌توانید تشکر خود را به شیوه‌ای ملموس و واقعی به او ابراز کنید. در نامه به این جزئیات اشاره کنید که کار های او تا چه اندازه برایتان ارزشمند و مهم بوده‌است و چه تاثیری بر زندگی شما داشته‌است.

سخن آخر

گرچه که روان‌شناسی رسمی و دانشگاهی، قدردانی را نادیده گرفته است، اما این توانمندی و مفهوم در فلسفه اخلاق و الهیات سابقه طولانی دارد. قدردانی باعث نیک‌زیستی شخصی و رابطه‌ای انسان‌ها می‌شود. در کل برای جامعه نیز بسیار سودمند است. اما به‌طور کل بیش از آن‌که بر اطرافیان شما تاثیرگذار باشد، بر شخص شما تاثیر می‌گذارد.

منبع : کتاب کوچینگ زندگی مثبت 1 | ناشر : نسل یاسان | نویسنده: امیر پهلونژاد

 

 

2 پاسخ به “چرا قدردانی مهم است؟”

  1. حسین محسنی گفت:

    سلام وقت شما بخیر
    خیلی خوبه که این موضوعات رو بیان میکنید
    همین قدردانی است خیلی رابطه رو قوی میکند و ادامه میدهد

    • کارشناس تولید محتوا گفت:

      سلام وقت شما هم بخیر
      ممنون از نظر شما
      بله واقعا همین گونه است که قدردانی از چیزهای حتی کوچیک هم میتواند تاثیر گذار باشد در زندگی افراد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *